Срещаме ви и с Даря Добрева, която в интервюто по-долу разказва за личното си преживяване в програмата „Презареждане 2021“.

Разкажи ни малко за себе си и своя професионален път.

Аз съм Даря и през последните години съм се посветила на това да подкрепям хората в професионалното им развитие като Мениджър обучения. Ежедневието ми е приятно натоварено с поредица от тренинги, семинари, индивидуални разговори и безброй срещи. Наред с това, в личен план много държа на качественото време със семейството и здравословния начин на живот. Голяма част от ежедневието ми е посветено на моя 3-годишен син, който постоянно ме предизвиква в ролята ми на майка. Обръщам сериозно внимание и на постоянното ми личностно израстване и себепознание. Това също е много ценно за мен. 

Какво те привлече в програмата „Презареждане“. Защо реши да се включиш?

След периода на майчинството от една година, бях щастлива да се върна към работа. Обученията и контактът с хората много ми липсваха. Отново започнах да се радвам на повече свобода, лично пространство и постепенно планирахме семейно различни приключения. И тогава удари пандемията… След първоначалната мобилизация и оптимизъм относно ситуацията, към края на 2020 г. оцених, че емоционалното и психичното ми състояния са на своя предел. Новият начин на дистанционна работа, редките контакти с колеги и приятели, липсата на зареждащи преживявания и усещането, че изходът от тази ситуация не се вижда, ми причиняваха нервност, гняв, тревожност, депресивни мисли. В личен план имах очаквания, планове, които все се отлагаха и това ме подтискаше. В работен пък – се изтощавах от безкрайните часове пред компютъра, което ми се отразяваше и физически. Чувствах, че най-доброто, което мога да направя е да седна и да премисля ролите си, целите и очакванията си, да пренаредя мислите си и ежедневието си. Тогава ми попадна случайно програмата “Презареждане” и ме привлече със своята цялостност – тяло, емоции, ум, дух. До момента бях обръщала внимание повече върху физическото възстановяване, влизането във форма след майчинството. Навсякъде в пространството се въртят точно такива възможности. Програма “Презареждане” е много по-дълбока и беше точно в целта на моите нужди, исках да се обърна към себе си и да премисля коя съм, как преживявам дните си, какво мога да променя, за да преодолея гневните моменти и безсилието. Хареса ми, че предлага идеи как да повишим личния си капацитет и продуктивност. Познавах Маня лично и знаех, че държи всичко, което прави да е изпипано. Бях срещала информация и за Хриси и някак я усещах близка. Затова реших да им се доверя.

Кое беше най-полезно за теб в хода на програмата?

Във всяка една категория намерих много полезни препоръки, които си припомням и до днес. В секция тяло не бях осъзнала колко важни са периодите на възобновяване и как в цялото препускане през деня въобще не им отделям място.  А в категориите емоции и ум открих дихателните практики за овладяване на емоциите, както и техниките за справяне с личните саботьори и пренаписване на ситуациите. Хареса ми, че в програмата има много практичност, инструменти, които да изпробваш и да  прецениш какво работи за теб.

А кое беше най-предизвикателното?

Не мога да кажа, че намерих нещо за предизвикателно. Програмата е гъвкава, предлага ти много начини как да подходиш към всяка от седмиците и това ти позволява да се съобразиш с натоварването и приоритетите си. Единствено бих казала, че не успях да се възползвам от разговорите на живо и контакта с останалите участниците, което ми липсваше.

Днес, месеци след края на програмата, какво от наученото прилагаш най-често?

Във физически план – да се храня през деня, да намаля кафето и да презареждам с кратки разходки на обяд. Търся по-често връзката с природата. Задавам си много повече въпросите “как се чувствам и какво стои зад тази емоция”. А когато се почувствам някак притисната от ситуацията, се опитвам да я огледам и да “пренапиша”.

Защо би препоръчала „Презареждане“ на свои колеги/ приятели?

Една от целите ми в програмата беше в края на работния ден да не изпитвам ежедневно главоболие и изтощение, за да мога да се насладя на личното време със семейството. Бих казала, че към днешна дата в много по-голям процент от времето успявам да го постигна, защото в някаква степен успях да променя навиците си. Програмата ми помогна да преосмисля какво ми пречи да се чувствам позитивна и заредена в ежедневието си. Насърчи ме да опитам да променя някои моменти в деня си, като почивки, време за себе си, периоди на възобновяване, възприемане на случващото се. Струва си да се опитат всички инструменти и да се превърнат в полезни навици.

Повече за „Презареждане 2022“ и как може да се включите в нея, може да намерите тук.