Лятото е от онези прекрасни сезони, които ни подаряват както още няколко топли и светли часа през деня и немалко време, в което да се погрижим за себе си и да презаредим, отпочинем и преоткрием неща за правене. 

Именно затова споделяме няколко идеи за нещоправене в този така специфичен и хубав период. Идеята е да адресираме не само физическото здраве, което всички сме съгласни е от изключителна важност, но и нашето ментално и духовно здраве, без което всъщност физическото или няма никакъв смисъл или рано или късно бива компрометирано. Разбира се списъкът може да е много по-дълъг и разнообразен, посланието тук е да открием и запълним времето и вниманието си с интересни, смислени и презареждащи нещоправения. 

  1. Посадете цветя и билки на балкона! Макар пролетта да профуча покрай нас с бърза скорост, все още има вариант за засаждане на цветя и подобни на балкона. Ако нямате балкон, може и на прозореца, ако няма и такъв вариант, може да е във входа на блока или градинката пред него. 
  2. Разчистете и освежете градинката пред блока. Винаги съм се чудила защо в малките градове и села пространствата пред къщите са оправени, цветни и красиви, а в София и другите големи градове това е рядкост, да не кажа изключение. Тези пространства, казват, не са на никой конкретно, в същото време са общи. И не ги гледаме по 12 часа на ден. Обаче като мина покрай такава цъфнала градинка така ми се пълни сърцето с… все хубави мисли и намерения. 
  3. Нещоправене с ръце – пъзел, плетене, бижута, рисуване, бродиране, пирография… списъкът може да е много, много дълъг, според възможностите, желанията, предпочитанията и усещането. Всяко едно от тях е нещоправене и освен красив резултат носи и такова омиротворение и смирение, подобно на  най-дълбоката медитация и упражнения за ума.
  4. Омесете хляб/питка! Месенето винаги ми е носило усещане за смисъл, пълнота и цялост. Мирисът му в къщата пък може да направи всяко едно пространство по-уютно, топло и човешко. Може и да не ви се получи от първия път. Но смисълът на месенето не е в това колко вкусна и пухкава питка ще направиш, а как ще наречеш хляба, какво ще му поговориш и споделиш.
  5. Потичайте в парка или си пуснете някоя серия упражнения на компютъра и тренирайте. Няма нужда да обяснявам или цитирам всички изследвания, статистики и ползи от спортуването. Допаминът ви е гарантиран, тонусът е на лице, а и ще подготвите тялото за морските приключения!
  6. Онази купчинка с книги. Банално е, обаче колко често сме си казвали нямам време за четене. Ех, да можех да прочета и тази книга. А и съм убедена, че всеки (добре де почти всеки) има една купчинка с непрочетени книги и всеки път като мине през книжарница си взема и тази :)!
  7. Пренаредете дома си. Малко разместване и подреждане на мебелировката в друга композиция, могат да бъдат така свежа и симпатична промяна и усещане за ново и различно, която може да промени усещането и настроението ви.
  8. Напишете писмо до бъдещото си “аз”. Разкаже какво се случва сега, как се чувствате, какво ви тревожи. Опишете как изглежда света днес и как ви се иска да изглежда след 10 години. Разкажете какъв сте вие днес и какъв искате да бъдете след 10 години :)! 
  9. Поправете нещо в къщи. Всеки има най-малко един развален контакт, вратичка, дръжка, шкафче, кранче и какво ли още не. Ако нямате инструментите да го поправите, питайте съседите. Чудесен повод да се запознаете с тях и да ги питате как са. Ако и те не знаят, в интернет има толкова видеа, които могат да ви покажат. Това си е цяло нови хоби и умение, с което може впоследствие да се хвалите, че сте усвоили.
  10. Обадете се на близките и им кажете, че ги обичате, ей така без повод и причина.

А какви са вашите идеи за нещоправене за презареждане. Споделете и ни вдъхновете!